Extract natural de vanilie

Extractul natural de vanilie este cea mai buna metoda de a folosi pastaile de vanilie. In acest fel, extragem toata aroma din pastai. Este si cel mai versatil mod de a folosi aroma de vanilie intr-o reteta. “Esenta de vanilie” comercializata la noi nu a vazut niciodata o pastaie de vanilie, este o aroma sintetica care imita doar mirosul de vanilie. Daca sunteti curiosi, cititi odata ce scrie pe o sticluta de esenta de vanilie, sau pe un pliculet de zahar vanilat.

Extractul natural de vanilie trebuie sa contina doar doua ingrediente : pastai de vanilie si alcool. Alcoolul poate fi votca, sau alcool pur, alimentar(cel de 40 de grade este cel mai potrivit). Orice va permiteti sau aveti in casa, este foarte bun. Desigur, cu cat alcoolul este mai calitativ si mai pur, cu atat extractul de vanilie va fi mai deosebit. Eu l-am preparat si cu votca si alcool, si este bun oricum.

Desi dureaza 3-6 luni pana se macereaza, vestea buna este ca veti obtine un extract de vanilie extraordinar, care nu se termina niciodata. Exact, pe masura ce il folositi, puteti completa cu alcool. Extractul de vanilie nu are termen de expirare, ba dimpotriva, cu cat se invecheste, cu atat este mai bun. Imaginati-va ca puteti prepara catva sticlute la intervale diferite de timp, si sa aveti ani de zile din ele. Va puteti creea extract de Bourbon, sau extract Tahitensis, sau puteti creea combinatii personalizate unice.

De asemenea, este o idee extraordinara pentru un cadou deosebit. Aveti nevoie doar de cateva sticlute dragute, pe care le puteti personaliza cu etichete, sau dopuri imbracate in hartie frumoasa. Oricine va fi bucuros sa primeasca in dar o sticluta cu extract de vanilie, care a fost preparat de dumneavoastra, si care are o poveste.

 

Pentru 200 ml de alcool, aveti nevoie de sase pastai de vanilie intregi. Pastaile se despica, se colecteaza semintele.Semintele impreuna cu pastaile se pun in sticle curate.Se toarna alcoolul peste ele si se pune dopul. Se pastreaza intr-un loc racoros si intunecos, intr-un dulap sau debara. Din cand in cand, cand va mai aduceti aminte de ele, le scuturati putin, o data la doua saptamani. Dupa trei luni, ar trebui sa fie gata de  folosit.  In timp, mirosul de alcool se estompeaza complet si ramane numai o aroma superba de vanilie. Nu va ingrijorati din pricina alcoolului in retete, in timpul procesului termic ( copt, fiert ) alcoolul se evapora si ramane numai aroma vaniliei.

Asa arata extarctul de vanilie in prima zi.

 

 

Si asa arata dupa o luna

 

 

Cu cat sta mai mult, cu atat se inchide la culoare. Este exact ca un vin bun, se imbunatateste cu vremea.

 

 

Prajiturile dumneavoastra vor avea o aroma atat de placuta si deosebita, incat nu veti mai cumpara niciodata “esenta” . Ganditi-va la extractul de vanilie ca la o investitie pe termen lung, in plus veti avea o satisfactie enorma de cate ori il veti folosi. Sau persoana careia il veti face cadou se va gandi la dumneavoastra cu placere de ori de cate ori va folosi extractul de vanilie.

 

 

Tags: , ,

Lasa un comentariu

  1. ramona Spune:

    E foarte interesant ceea ce am citit pe site-ul dvs si sunt foarte incantata; cred ca voi cumpara deoarece m-am saturat sa tot cumpar esente si zahar vanilinat din pravalie, care cred eu nu sunt atat de sanatoase

  2. Pastai de Vanilie Spune:

    Draga Ramona, o sa fii nespus de incantata de extractul de vanilie facut de tine, iti garantez asta. Lasand la o parte faptul ca nu sunt sanatoase, esentele nu contin vanilie naturala, ci arome sintetice.

  3. Tina Spune:

    Subscriu spuselor Ramonei si as adauga faptul ca eu nici macar nu stiam de existenta “pastaii de vanilie”daramite istoria cultivarii acesteia… Sigur ca voi cumpara, apreciez calitatea.

  4. adela Spune:

    Ce ma bucur de siteul asta.De atata timp caut baton de vanilie la un pret accesibil de abia astept sa-mi vina comanda sa simt diferenta dintre gustul adevarat de vanilie si chimicalele ce sint in magazin.Ma bucur ca pot sa-mi fac eu acum esenta de vanilie adevarata.

  5. Pastai de Vanilie Spune:

    Adela draga, abia astept sa imi spui ce faci cu pastaile de vanilie.

  6. ella Spune:

    as avea o singura intrebare: ce fel de alcool se foloseste?

  7. Pastai de Vanilie Spune:

    Alcool de 60% de origine agricola, este de fapt alcool care se pune la visinata, sau pur si simplu votca. Alcoolul se gaseste la raionul de bauturi.

  8. Mirela Spune:

    In cat timp trebuie consumata de la desfacere esenta?
    Vreau si eu sa comand niste batoane de vanilie, dar nu am gasit pe site unde se mentioneaza de livrare. Multumesc!

  9. Pastai de Vanilie Spune:

    Extractul de vanilie preparat in casa, cu alcool, nu are termen de garantie, ba mai mult, cu cat sta mai mult impreuna cu pastaile de vanilie, cu atat devine mai bun.

  10. Diana Andrei Spune:

    Am citit pe un site ca la prepararea extractului de vanilie se poate folosi si un coniac de calitate. Ce parere aveti?

  11. Pastai de Vanilie Spune:

    Sunt convinsa ca puteti folosi si un coniac de calitate la prepararea extractului de vanilie. Eu am experimentat cu mai multe tipuri de alcool, si sincer, calitatea pastailor de vanilie este mult mai importanta pentru preparatul final. Mai bine savurati coniacul intr-o companie placuta, iar pentru extractul de vanilie folositi un alcool ieftin. Sau, puteti face si o sticluta de extract de vanilie din coniac, pe care sa il folositi la preparate mai deosebite.

  12. ANCA Spune:

    Am ridicat ieri coletul de la posta(multumesc ptr.promptitudinea dvs. de a-l expedia)si aseara mi-am preparat singura esenta de vanilie,dar de dimineata am observat ca am cumparat o sticluta de vodca de 37,5°.Afecteaza cumva calitatea esentei gradele mai mici ale alcoolului?Mentionez ca am pus la 200 ml vodca-4 pastai de vanilie.Va multumesc!

  13. Pastai de Vanilie Spune:

    Nu, calitatea alcoolui, ca si concentratia lui, nu va afecta calitatea extractului de vanilie. Va multumim si noi pentru interesul dumneavostra.

  14. geta Spune:

    Sunt fericita ca v-am descoperit! Am preparat si eu extract de vanilie:http://gecuza.blogspot.com/2010/07/extract-de-vanilie-si-zahar-vanilat.html, dupa o reteta asemanatoare si il am si acum, am pus alcool de mai multe ori si este foarte buna. Pana nu am citit pe blogul Dv. nu stiam ca sunt atatea soiuri de vanilie. Eu am folosit pastaile din imagini si acum vad ca una este Bourbon si nu va spun cat de scumpe au fost. As dori sa cumpar si eu din fiecare sortiment macar cate o pastaie, dar ma deranjeaza cheltuielile de transport, mai ales ca acum sunt pensionara. Nu aveti cumva un magazin in Bucuresti de unde sa pot cumpara?
    Va doresc mult succes!

  15. Pastai de Vanilie Spune:

    Nu avem inca un magazin de desfacere, dar puteti plasa o comanda online si vom suporta noi costurile transportului. Va multumim pentru interesul dumneavoastra si pentru aprecieri.

  16. geta Spune:

    Va multumesc mult! Comanda mea a plecat spre Dv. si acum astept cu nerabdare produsele. Nu ma puteam hotara ce sa aleg, pentru ca ma tentau mai multe produse. Poate la o pensie viitoare…
    Va doresc o saptamana plina de impliniri!

  17. anca Spune:

    putem sa folosim la prepararea esentei de vanilie tuica de pruna (sau orice alt tip de tuica preparata in casa) in loc de vodca din comert?

  18. Pastai de Vanilie Spune:

    Da , puteti folosi tuica de casa !

  19. geta Spune:

    Am primit coletul (fara cheltuieli de transport, multumesc mult!) inca de acum cateva zile. Iata ce am facut cu una dintre pastai: o minunata prajitura cu crema de vanilie http://gecuza.blogspot.com/2011/09/prajitura-frantuzeasca.html.
    Va multumesc inca o data!

  20. pansy Spune:

    grozava reteta !

  21. Liliana Spune:

    Pentru extract, se poate folosi si wischi?
    Multumesc!

  22. Sanda Spune:

    Azi am ridicat coletul de la posta si ma grabesc sa prepar extractul de vanilie . Multumesc si pentru celelalte produse si sper sa revin curand pentru ca aveti o multime de ” minunatii ”
    Apreciez mult si promptitudinea d-voastra.
    Succes mult in continuare!

  23. Dana Spune:

    Buna ziua,
    Pastaile de vanilie se pot pune la macerat si in ulei de masline sau samburi de struguri?Daca da, cat timp ar trebui lasate la macerat? Va multumesc

  24. VIOLETA Spune:

    Buna!
    Am o mica nelamurire in privinta prepararii esentei:in descrierea retetei spuneti ca pastaile se despica si samburii se scot si se pun in alcool odata cu pastaile,dar din pozele postate de dvs.pastaile se vad intregi;deci cum este corect?
    Multumesc anticipat pt.raspuns!
    Numai bine!

  25. georgiana Spune:

    buna ziua,
    are extractul de vanilie (cel preparat dupa cum scrie pe acest site) o aroma suficient de puternica?

  26. Laura Spune:

    La multi ani! Cele mai bune pastai de vanilie cumparate de mine. Folosesc pastai de vanilie de 2 ani. Foarte bune calitativ toate produsele pe care le comercializati. Bravo!

  27. irina Spune:

    buna ziua. bineinteles ca vreau si eu sa prepar extract de vanilie acasa. va rog sa-mi spuneti daca pot folosi alcool de 90 de grade – e prea tare pentru pastaia de vanilie? multumesc

Lasa un comentariu